Foto
Verslagje van Ina Botter:
Vanavond met Hans samen een "rondje Balderhaar" gelopen. Vanaf de Schutstraat, Verlengde Broekdijk, Balderhaarweg, Breeslootdijk, Oudevaart weer naar de Verlengde Broekdijk en vervolgens rechtsaf de Schutstraat in. 6,5 km. Het was heerlijk wandelweer, geen wind. We dachten nog wel dat we een flink tempo hadden maar hadden opeens achtervolgers die wel heel snel dichterbij kwamen. Deze twee dames hadden de pas er flink in. Moeten wij nog wel even flink voor oefenen.... zucht...

 
Foto
Vanochtend i.p.v. wandelen maar eens op de fiets gegaan. Om 09.00 uur vertrokken richting Heemse, koffiedrinken bij oud-collega Hendrik Jan. Het was mistig en brrr...koud!
Aangekomen bij de Duitslandweg, zoals altijd de Emtenbroekerdijk in gefietst om daar het bruggetje over te gaan, de Klinkerweg in. Maar er stond een bord "Brug afgesloten". Toch maar eens proberen, want waar anders langs? Met de fiets kon het gelukkig nog wel. 
Het duurt trouwens nog wel even voordat de brug klaar is. Er stond een busje met draaiende motor, maar daarin lagen werklui te slapen..echt waar, een zelfs met de mond open! 

Op de terugweg zaten ze nog steeds in het busje, maar nu waren ze aan het brunchen....
Ik had een mooie route bedacht, langs de Koppel, maar helaas ook hier werkzaamheden. Dan maar weer terug, rechtsaf de Bruchterweg weer op en langs het fietspad van de Twenteweg, althans dat had ik me voorgenomen. Toeristisch Hardenberg houdt erg weinig rekening met fietsers, er is namelijk helemaal geen fietspad langs de Twenteweg!
Toen maar op de Hardenbergerweg richting Mariënberg gegaan om op een gegeven moment rechtsaf te gaan, Heemse in. Na een tijdje vroeg ik me af of er wel een weg rechtsaf richting Heemse bestond. Hendrik Jan maar eens even gebeld, ik was inmiddels ook wat verlaat..
Hendrik Jan: "Een weg rechtsaf, dat gaat niet gebeuren, pas in Mariënberg!". Onbegrijpelijk ;-)
Dus maar weer omgedraaid terug de Bruchterweg op en daarna de linksaf de Europaweg in. 
Half 11 was ik eindelijk in Heemse. Daar wachtte mij een bijzonder gastvrij onthaal, er stond voor de koude voetjes een krukje, met kussentje, voor de radiator en een lekkere kop koffie, met -jawelditkeermaghetwel- een stroopwafel! Heerlijk!
Gezellig bijgekletst en om 12.00 uur weer op het stalen ros gestapt. Het nieuwe stulpje van Edwin Evers, Huize Nijenstede*, nog eens goed bekeken, wat een bedrijvigheid daar en zo te zien nog lang niet klaar.
Ook nog even rondgefietst op de Hessenweg, wat is dit toch een prachtig stukje Hardenberg, met o.a. het mooie Witte Kerkje!
Het terugfietsen verliep verder zonder problemen, wel intussen een klein beetje moe. 
Op de Balderhaarweg werd ik opgewacht door Robert & Moser. Na ongeveer 30 kilometer te hebben gefietst was ik weer THUIS!
Hendrik Jan nog bedankt voor je sponsorbijdrage!

Foto
Panorama Hessenweg
Foto
*Huize Nijenstede 
Dit landhuis is in 1854 gebouwd.
Vroeger werd het huis in de volksmond 'De Paardenhemel' genoemd, er schijnt namelijk een begraafplaats van paarden te zijn. Het landhuis was de laatste jaren een museum, met o.a. historische kostuums. Het museum werd beheerd door Mevrouw Mullers.

Edwin Evers: 
“Dat plekje betekent voor mij wel het ultieme Hardenberg-gevoel. Het is een fantastisch oud pand met een rijke geschiedenis en heeft altijd al tot mijn verbeelding gesproken. Ik ben er acht jaar mee bezig geweest om het te kunnen kopen. Ik heb het destijds zelfs aan mevrouw Mullers zelf gevraagd, maar zij wilde het toen niet kwijt. ‘Jongen’, zei ze, ‘Ik ga hier pas uit tussen zes planken’, en dat is uiteindelijk ook gebeurd. Ik ben heel erg blij dat ik het toen van haar erfgenamen heb kunnen kopen".

 
Foto
08.00 uur zondagochtend, rondje Balderhaar & de Crullsweg.
Prachtige zonsopgang en wat een stilte...............

 
Foto
Vanochtend bijna helemaal alleen gewandeld. Eerst naar Het Lijntje, bij Andre Olsman geweest. Hij gaat in juni op de fiets naar Oostenrijk voor KiKa! Hij heeft me gevraagd de teksten voor zijn website schrijven.
Na 2 bakken koffie en voor het eerst kennisgemaakt te hebben met Julia Olsman, liet ik het Landgoed Olsman weer achter me en ben het Lijntje verder afgelopen, tot aan de Dwarsweg. 
Halverwege de Dwarsweg stond bij de bushalte een, mij onbekende, mevrouw te wachten. Ze wachtte echter niet op de bus, maar op mij! Ze liep mee de Hongerdijk op: "Ik loop een eindje met je op hoor!" Ze was net aan haar heup geopereerd en moest dagelijks een stukje wandelen. Alleen is ook maar alleen! 
Halverwege de Hongerdijk ging ze linksaf het weggetje naar haar huis in op nummer 12. 
Aan het eind, tempo inmiddels weer opgevoerd, ben ik rechtsafgegaan de Breeslootdijk op en weer naar de Balderhaarweg. Kilometer of 6 schat ik...
Binnenkort meer informatie over de uitdaging van Andre op zijn website! [Ollie voor Kika].
Andre, nog bedankt voor je sponsorbijdrage!

 

Elvis als inspiratie....

 
Foto
We verzamelden ons vanmiddag bij de ingang van de Enbertsdijksvenen rond 13.00 uur. Hennie kwam al vanaf Sibculo wandelen en had dus al 20 minuten stevig doorgewandeld.
We vertrokken met ons vijven de Pluus in. Het was erg mistig dus geen goed weer voor deze nieuwsgierige dames, maar we moesten ook wel met de kop naar beneden lopen omdat de paden hard, nat, glibberig en modderig waren, dus echt fijn wandelen was er niet bij.  
Het was niet echt koud maar geef ons dan maar een zonnetje en enkele graden vorst!
Bij de Bergweg aangekomen even een time-out, voor de snotteraars, en brildragers onder ons. En daarna weer met frisse moed verder richting de Kloosterstraat. Aldaar ging Hennie weer richting Sibculo en de anderen richting Kloosterhaar. En zo hadden we toch wel weer 7 km in de benen. Einde van weer een druk wandelweekje. Volgende week beginnen we weer met frisse moed!
Verslag: Hennie Maathuis

 
Foto
Dirkje, Ina, Gé, Emmie en Roelie hebben vanmiddag, vanaf het huis van Ina aan de Schutstraat,  een verrassend mooie "dichtbijhuisroute" gelopen van ca. 8 km.
Vanaf de Schutstraat liepen we richting de Oude Vaart, zeer bekend terrein voor Roelie. Rechtsaf de Breeslootdijk op waar de BAM, volgens een van de opzichters,  druk bezig was een grotere gasleiding voor Calduran aan te leggen. Vreemd....
We staken de Verlengde Broekdijk over en vervolgden onze weg over de Crullsweg (voor sommigen van ons, ahum, onbekend terrein..). Langs de sloot werd het klunen tot aan de sluis, hier verder langs het water en toen de weg over. We vervolgden onze route in de prachtige Engbertsdijksvenen*. Het was ideaal wandelweer, 5 graden en de zon brak zelfs door. Heerlijk! Aan het eind rechtsaf en bij de boerderij van SBB weer rechtsaf het bos in. Het terugzien van de boerderij was wel even schrikken, deze kwijnt letterlijk langzaam weg, zonde hoor, eigenlijk zelfs schandelijk SBB! 
We liepen achter de kerk langs en kwamen weer uit bij de Groenedijk. Over de Dorpsstraat liepen we weer terug naar de Schutstraat. 
Vorige week stond er in dit blog al een foto van het Losse Hoes van Peter Mecklenfeld. Vandaag gingen ze een stapje verder, het hele dak werd eraf gesloopt! Dirkje heeft hier als kind gewoond, dus het was vooral voor haar een vreemd gezicht, je eigen slaapkamertje, waar je zoveel uren hebt doorgebracht, zo bijna helemaal gesloopt terug te zien!
Terug in de Schutstraat hebben we nog een gezellig bakkie thee/koffie gedronken bij Ina en dat was het weer voor vandaag! 
N.B. 
Voor de lezende wandelaarsters of wandelende lezeressen, boektips op: www.leesclubbarghaar.weebly.com

*Engbertsdijksvenen
De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied van ongeveer 1000 hectare groot, in beheer bij Staatsbosbeheer. Er zijn uitgestrekte veengebieden, met een kleine kern actief hoogveen en heidevennen. Het is een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Het enige erkende "wetland" van Overijssel.

 
Foto
Het blijft moeilijk Frederik, maar.....

26 januari 2013:  148/101

13 februari 2013: 122/78 

Het wandelen helpt natuurlijk ook enorm, maar ik zal er toch (voorlopig) maar van afblijven!

 
Foto

Wandelaar, je voetstappen
zijn de weg, en zij alleen.

Wandelaar, er is geen weg,
de weg ontstaat in het gaan.

Gaandeweg ontstaat de weg,
en als je omkijkt
zie je de baan die nooit meer betreden zal worden.

Wandelaar, er is geen weg,
slechts een kielzog in de zee.

(Gedicht op een kloostermuur in Toledo, 13e eeuw)

 
Foto
Maandagavond - Wandelaars: Emmie, Jennie en Roelie. Om 19.00 uur vertrokken we vanaf Emmie. In de snijdende kou zijn we via de Van Royensweg naar Bergentheim "Banthum" gelopen. Bij de brug aangekomen smachten we naar een kop koffie, maar wat te doen, nergens een horecagelegenheid te vinden. Jennie wist raad, ze had het programma "Hoe Gastvrij is...." gezien en stelde voor ergens op koffievisite te gaan. Ze wist wel een adresje....
Ze wist ook een sluiproute, maar dat bleek een hele gevaarlijke route te zijn, op de hoek bij de Haere kwam nl. zo opeens een stoepband tevoorschijn en boem! daar lag ze. Mijnwerkerslampje aan diggelen, maar gelukkig was er geen gipsvlucht nodig! Na een uitgebreide sightseeing Banthum, kwamen we uiteindelijk aan in de van der Brugghenstraat. Daar werden we gastvrij onthaald met heerlijk versgezette koffie en cake.
Dus hoe gastvrij is Banthum? Zeer gastvrij! Bedankt Tanja!
Met frisse tegenzin begonnen we aan de terugweg, dat viel een beetje tegen, best nog wel een eind, misschien iets teveel hooi op onze vorkjes? Gelukkig hadden we voldoende gespreksstof en vlogen de laatste kilometers voorbij. Om 22.40 uur waren we eindelijk terug in de Dorpsstraat. 
Het aantal kilometers op deze late wandelavond waren in totaal....roffel...roffel....zet uw petjes maar vast af:  
14.8 km!


Onderweg gespot.... door Ina Botter-Sierink
"Nou weet ik wie die dwaallichtjes waren gisteravond waren op de van Royensweg.
Ik kwam tegen kwart over tien vanuit Hardenberg (zat bij iemand anders in de auto) toen we plotseling een paar lampjes zagen opdoemen op de parallelweg. Dichtbij gekomen zagen we een paar dik ingepakte zwervers. Althans dat was de reactie in de auto. Ik heb nog even gedacht het zullen toch niet onze wandelaars zijn........maar dacht die zijn toch nog niet zo laat op pad.
Ja hoor, ze waren het wel lees ik nu. Als ik het had geweten hoe zo’n barre tocht jullie hadden had ik zeker de auto laten stoppen en jullie er bij ingepropt.
 Petje af.
 Groet, Ina Botter-Sierink"

Op de terugweg kwamen we nog langs een bijzonder informatiepaneel met historische informatie over de Van Royensweg. Op de website van het Dorpsarchief Kloosterhaar staat meer informatie over deze informatiepanelen [Lees meer....].
Foto
Bergweg, Sibculo
Maandagmiddag - Wandelaars Annie, Dirkje en Hennie.
Er was afgesproken om te vertrekken bij de Engbertsdijksvenen.
Ik zou vanaf Sibculo hier lopend naar toe komen. Zo gezegd zo gedaan en na 2,5 km arriveerde ik bij de parkeerplaats waar ook Annie en Dirkje op dat moment net aankwamen.
We volgden de route door 't Veld (zoals we hier zeggen), volgens Annie is dat 6 km. Aangekomen bij de Bergweg ben ik links gegaan en Annie en Dirkje rechtsaf, verder door 't Veld, naar de parkeerplaats. Ik moest nu echt via de Bergweg achter de Barg komen (zo heet dat hier, als je vraagt aan de mensen daar, wonen ze achter de Barg). En ja hoor, berg op en berg af. Zo kwam ik ook na ongeveer 7 kilometer weer thuis. 
Ik hoop dat Annie en Dirkje ook goed zijn aangekomen, heb ze niet weer gezien.
Het was vanmiddag snijdend koud, met een zonnetje, wel gezond weer!
Dit was een wandeling van 6,5 en 7 km, denk ik. 
Verslag: Hennie Maathuis




    Archief blog

    Mei 2013
    April 2013
    Maart 2013
    Februari 2013
    Januari 2013

    Auteur blog:
    Roelie Waanders

    Als deelnemer van Kerkactief 2013 ben ik samen met 12 wandelaars en 14 fietsers een ongekende sportieve uitdaging aangegaan: de beklimming van de 
    Alpe d'Huez
    Met deze actie hebben we geld (8670,20 euro) opgehaald voor het goede het Protestantse jeugdwerk in Kloosterhaar en Sibculo.

    "Door het bijhouden van dit wandelblog, ben ik anders gaan wandelen.
    Ik kijk anders, let meer op. En wat ik zie en meemaak, wil ik delen met anderen."
    Foto
    De start..

    Mijn sponsoren:

    Pa & Ma
    Jessica Meppelink 
    Jan Berg
    Bram Roerdink
    Michel Timmermans  
    Henk Smelt
    Marianne Kats
    Alie Oldewening
    Henk Zweers
    Ina Wesselink
    Renate Zandkamp
    Ally Olsman
    Anny Hallink
    Tiny Kelder
    Derk Jan Nijeboer
    Ben Nijkamp
    Ewout Warringa
    Ineke Meulenkamp
    Gert Gerrits
    Ina v.d. Poll
    Sini Lensen
    Ria Geertman
    Nynke Gerritsma
    Wim Boersma
    Geesje Reins
    Marieke Meijerink
    Jolanda Post
    Hermien Gelinck 
    Janny Veltink
    Jolanda Drenthen

    Andre Olsman
    Hendrik Jan Reefman
    Kapsalon Imago
    Marleen Smit
    Hermien de Boer
    Leo Kranenburg
    Paul Bekhuis
    Rob Weierink
    Kees Balt
    Judith Pertien

    Herma Espeldoorn
    Hermien de Boer

    en natuurlijk mijn Robert!

    ALLEN BEDANKT NAMENS:

    "Stark wark veur de kark"
    (van: Hermien de Boer)

    Wandelaars Kerkactief:

    Henny Teunis
    Bart Hamming
    Wim van de Griend
    Emmie van de Griend
    Gé Meijer
    Annie Jonkeren
    Truus van Blanken
    Dirkje de Vries
    Hennie Maathuis
    Roelie Waanders
    Jennie Nijboer
    Ina Botter-Sierink
    Alet ter Hofte

    Foto
    Het eindpunt!

    ”SOLVITUR AMBULANDO” (Wandelen lost alles op)

    Foto
    Voordelen wandelen?

    Meer info?
    www.kerkactief.nl

    Foto
    overnachting op de berg...
    Foto
    Onze camping! Klik foto aan voor meer info.
    "Den is gruun veur de koonte'"
    "Je leert zo je eigen, directe, omgeving veel beter kennen EN waarderen!"
    "Wat hebben we het toch gezellig met elkaar, en dat vanaf de eerste dag!"
    "What happens on the mountain, stays on the mountain!"
    "Ik droom weer zoveel de laatste weken, net zoals vroeger!"
    "Ik ga me steeds fitter voelen, heerlijk!"
    "Iedere wandeling geeft een soort vakantiegevoel"
    "Ben dat skipak nou wel een keer zat..."
    "Waar is die berg nou?"
    'Kijk goed wat je met je stokken doet!"
    "Bon Appétit!"
    "Mmmmm! Het zijn de Tropical Bollen van Bakkerij Lubbers!"
    SMS:
    Slepen Met Stokken.
    Luuk de Boer: Gaan jullie allemaal de berg op?"
    Roelie: "Ja, alle 13!"
    Luuk: "Wie valt er dan af?"